Persbericht

La Hulpe Declaration ondertekend: Concrete acties voor Europese pijler voor sociale rechten

Gisteren werd de "Inter-institutional Declaration on the Future Social Agenda of the EU" ondertekend in La Hulpe. Dat gebeurde tijdens een tweedaagse High Level-conferentie. De verklaring werd ondertekend door de Europese commissie (voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen), het Europees parlement (voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola), het EU-voorzitterschap (ministers Frank Vandenbroucke en Pierre-Yves Dermangne en premier De Croo), sociale partners en vertegenwoordigers van het middenveld. 

 

Het is voor het eerst dat de ambities van in 2017 met de oprichting van de Europese pijler voor Sociale Rechten worden omgezet in concrete acties. Met de verklaring onderschrijft iedereen wat nodig zal zijn de komende periode, tegen 2030 een stevige sociale pijler in te bouwen binnen de EU. 

 

Minister Frank Vandenbroucke: "We beitelen met dit verdrag een sociaal Europa in steen. De corona-, energie- en koopkrachtcrisis onderstreepten het belang van sterke sociale welvaartstaten. Met de verklaring onderschrijft iedereen wat nodig zal zijn de komende periode, tegen 2030 een stevige sociale pilaar in te bouwen binnen de EU. Je loodst EU-burgers het best door crisissen, als zij weerbaar zijn. Door te zorgen voor sociale bescherming, gezonde werkvloer en door uitbuiting en fraude aan te pakken"