Persbericht

Europa gaat Belgische voorstellen rond geneesmiddelentekort uitvoeren

Europa zal twee van de Belgische voorstellen om het geneesmiddelentekort aan te pakken, uitvoeren. Dat bevestigde Eurocommissaris Stella Kyriakides nu ook in het Europees parlement. In het voorjaar zette minister Frank Vandenbroucke de problematiek op de Europese agenda met de lancering van een non-paper, waarin hij een aantal pistes lanceerde om het geneesmiddelentekort Europees te bestrijden. De minister is dan ook tevreden dat Europa aan de slag gaat met de plannen: “Het is alleen door Europese solidariteit te organiseren dat we de geneesmiddelenbevoorrading voor patiënten kunnen verzekeren.”

Patiënten die in behandeling zijn met levensnoodzakelijke geneesmiddelen moeten namelijk de garantie hebben dat die geneesmiddelen altijd voorhanden zijn. Voor minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is het dan ook een absolute topprioriteit om de geneesmiddelentekorten te reduceren. Na het nemen van enkele binnenlandse maatregelen - zoals de beperking van uitvoer van medicijnen bij crisissen - trok minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dit voorjaar ook aan de Europese kar om het geneesmiddelentekort aan te pakken. Op een topbijeenkomst van de Europese ministers van Volksgezondheid in Stockholm (4-5 mei) pleitte hij voor drie maatregelen die ervoor moeten zorgen dat belangrijke geneesmiddelen steeds voorradig zijn: 

  1. De oprichting van een Europese solidariteitsmechanisme. Dit mechanisme moet het mogelijk maken om geneesmiddelen uit te wisselen in geval van dringende tekorten. Zo vermijden we dat sommige landen compleet zonder voorraad van levensreddende middelen vallen. 
     
  2. De aanmaak van een lijst van ‘kritische geneesmiddelen’, geneesmiddelen die erg belangrijk zijn voor onze gezondheidszorg en waarvoor weinig alternatieve behandelingen bestaan. Dat wil zeggen we voor die geneesmiddelen nagaan waar ze exact geproduceerd worden, welke ingrediënten ervoor nodig zijn en waar die ingrediënten vandaag komen. Op die manier kunnen we veel sneller ingrijpen wanneer problemen zich stellen en kunnen we risico’s veel beter inschatten. 
     
  3. Er wordt een Critical Medicines Act in het leven geroepen. De Critical Medicines Act moet ervoor zorgen dat Europa de capaciteit heeft om de meest kritische geneesmiddelen ingrediënten opnieuw zelf te produceren (en daardoor opnieuw minder afhankelijk wordt van bijvoorbeeld China of India). Ook moet de Act een halt toeroepen aan het stijgend aantal productiestops van essentiële geneesmiddelen in Europa. Dit kan bijvoorbeeld door nieuwe productieprocessen te ontwikkelen om de productie te vergroenen en de kosten te drukken. Ook kunnen we productie op Europese bodem stimuleren via ons aankoopbeleid, en bijzondere financiering voorzien voor geneesmiddelen die écht cruciaal zijn om onze gezondheidssystemen overeind te houden. 

23 lidstaten schaarden zich in mei achter deze voorstellen. Minister Vandenbroucke is dan ook verheugd dat Eurocommissaris Stella Kyriakides gisterenavond heeft aangekondigd dat ze twee van de voorgestelde maatregelen zal doorvoeren: de creatie van een Europees solidariteitsmechanisme en de creatie van een lijst van belangrijke medicijnen. Over de derde en laatste maatregel zei Kyriakides dat ze ervoor openstaat om deze optie te verkennen en hiervoor de kwetsbaarheden in de productieketens in kaart zal laten brengen. De Commissie plant een mededeling te publiceren op 24 oktober, met maatregelen op de korte en middellange termijn om de tekorten aan te pakken 

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke: “Meer en meer worden Europese landen geconfronteerd met, soms zelfs kritieke, tekorten van geneesmiddelen. Ik ben blij dat de Commissie werk wil maken van onze voorstellen om het geneesmiddelentekort Europees aan te pakken. Enkel zo kunnen we ervoor zorgen dat elke patiënt in ons land verzekerd is van levensnoodzakelijke medicijnen. Echter, meer vergaande maatregelen blijven nodig om ervoor te zorgen dat producenten zich niet langer van de Europese markt terugtrekken en de EU weer zelf meer kan produceren. België zal tijdens haar voorzitterschap dan ook verder de schouders zetten onder de uitwerking van de Critical Medicines Act.”