Persbericht

COVID- en griepvaccinatiecampagne: vergoedingen vastgelegd voor onze zorgverleners die prik zetten

Frank Vandenbroucke: "Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren tegen COVID en griep, niet het minst kwetsbare doelgroepen en onze zorgverleners"

Vandaag is op het Verzekeringscomité van het RIZIV het ontwerp van Koninklijk Besluit goedgekeurd dat de financiering vastlegt voor de voorbereiding en de toediening van COVID- én griepvaccins door artsen, apothekers en verpleegkundigen, en dit tussen 1 oktober 2023 en 31 december 2023. “Voor deze vaccinatiecampagne kunnen artsen, apothekers en verpleegkundigen ingezet worden, zowel voor de COVID-als de griepprik. Op deze manier zorgen we ervoor dat ze op een eerlijke manier worden vergoed voor dat werk. Een goed en vlot verloop van deze campagne is belangrijk om de verspreiding van beide virussen in toom te houden, en onze ziekenhuizen zo te vrijwaren”, zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke.

Sinds deze maand kunnen mensen zich weer laten vaccineren tegen COVID. Net zoals tijdens de laatste COVID-campagne kan dat bij een arts, een verpleegkundige (op voorschrift van een arts) én bij de apotheker.

Maar ook het griepseizoen komt eraan en ook daarvoor slaan zorgverleners de handen in elkaar. Zo zal vanaf 1 oktober - behalve een arts en een verpleegkundige (opnieuw, op voorschrift van een arts) - ook de apotheker een griepprik kunnen zetten. Dat wetsontwerp moet voor 1 oktober evenwel nog worden goedgekeurd door het parlement.

Vandaag is op het Verzekeringscomité van het RIZIV alvast het ontwerp van Koninklijk Besluit goedgekeurd dat de financiële vergoeding regelt voor het zetten van beide prikken door de verschillende zorgverleners*, en dat voor de periode tussen 1 oktober en 31 december. De vergoedingen zijn de volgende:

  • 15,50 euro oor het zetten van een COVID- of een griepvaccin (15,50 euro per prik). Voor het COVID-vaccin was al een vergoeding van 15,50 euro vastgelegd op basis van een eerder KB; diezelfde vergoeding wordt nu toegepast voor het griepvaccin dankzij dit nieuwe KB.
  • 3,22 euro voor de voorbereiding van het COVID-vaccin. De vergoeding voor elke zorgverlener (arts, apotheker of verpleegkundige) zal dezelfde zijn. Een verpleegkundige moet dit wel op voorschrift van een arts doen.
  • Een arts kan ervoor kiezen om één prik (of allebei) te zetten tijdens een gewone raadpleging (30 euro), in plaats van deze nomenclatuurcode aan te rekenen. Beide zijn niet cumuleerbaar.
  • De verstrekkingen kunnen ook aangerekend worden tijdens vaccinatiemomenten waarop verschillende zorgverleners in de eerste lijn samenwerken (denk bijvoorbeeld aan samenwerking in een huisartspraktijk met verschillende zorgverleners), of op vaccinatiemomenten waarop verschillende zorgverleners in de eerste lijn samenwerken en daarbij ondersteund worden door stad of gemeente.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke: "Het is belangrijk dat niet alleen onze zorgverleners, maar zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, niet het minst kwetsbare doelgroepen: dan denk ik aan wie bijvoorbeeld langdurig ziek is, een zwak immuunsysteem heeft of zwanger is. Ook wie 65-plus is, raad ik beide vaccins ten zeerste aan. Ik ben in dat geval en daarom zal ook ik beide vaccins laten zetten." Onderaan vindt u de lijst met verschillende doelgroepen voor wie de Hoge Gezondheidsraad aanbeveelt beide prikken te laten zetten. **

"Een goed en vlot verloop van deze campagne is dus belangrijk om de verspreiding van beide virussen in toom te houden, en onze ziekenhuizen zo te vrijwaren. Precies daarvoor zijn onze artsen, verpleegkundigen én apothekers onmisbaar. Die samenwerking in onze eerste lijn is enorm belangrijk, zeker in tijden waar huisartsen schreeuwen om ondersteuning. En dan is het niet meer dan normaal dat al onze zorgverleners voor dat werk op een eerlijke manier vergoed worden."

Tot slot nog dit: voor wie een COVID- en/of griepvaccin wil laten zetten bij de apotheker, is het aangeraden om op voorhand contact op te nemen.

 

*  Wie mag welke prik zetten?

 

Mag COVID-prik zetten?

Mag griepprik zetten?

Inenting door een arts

JA

JA

Inenting door een verpleegkundige

JA, mits voorschrift van de arts

JA, mits voorschrift van de arts

Inenting door een apotheker

JA, mits opleiding

JA, mits opleiding (wetsontwerp in behandeling)

Inenting door een vroedvrouw

JA, als vroedvrouw diploma behaalde voor 1 oktober 2018. Vroedvrouwen die hun diploma nadien behaalden, kunnen enkel zwangere vrouwen vaccineren (in geval van normale zwangerschap).

JA, als vroedvrouw diploma behaalde voor 1 oktober 2018. Vroedvrouwen die hun diploma nadien behaalden, kunnen enkel zwangere vrouwen vaccineren (in geval van normale zwangerschap).

 

** De Hoge Gezondheidsraad beveelt vaccinatie tegen COVID en griep aan voor:

 

  • personen van 65 jaar en ouder
  • personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum
  • personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen
    • longaandoeningen
    • leveraandoeningen
    • metabole aandoeningen zoals diabetes type 1 en 2
    • hartaandoeningen
    • neurologische aandoeningen en ernstige psychische aandoeningen zoals dementie
  • bepaalde zeldzame ziekten (waaronder het syndroom van Down).
  • alle personen met immuunstoornissen en hun gezinsleden
  • zwangere vrouwen
  • personen met obesitas (BMI > 40)
  • alle personen die in de zorgsector werken, in en buiten zorginstellingen