Persbericht

Tariefzekerheid voor patiënt bij tandartsen blijft. Conventiegraad wordt verlaagd naar 55 procent

Het kernkabinet besliste vandaag om de conventiegraad voor tandartsen te verlagen van 60 naar 55 procent. Met deze nieuwe grens zouden nu voldoende tandartsen in ons land geconventioneerd zijn om de overeenkomst die in december werd gesloten tussen de ziekenfondsen en de beroepsverenigingen van tandartsen uit te voeren. Zo wordt de tariefzekerheid voor patiënten bij tandarts behouden.

Tandartsen konden tot en met 6 maart 2024 aangeven of ze individueel toetraden tot de overeenkomst. Met 56,97 procent van de tandartsen die toetreden tot de overeenkomst in 2024, stelde het verzekeringscomité vorige week vast dat de drempel om de overeenkomst in werking te laten treden, niet werd gehaald. Dan heb je een probleem want dan kan je de patïent geen enkele tariefzekerheid geven. Maar ook de tandartsen zouden daardoor een herwaardering mislopen. Het akkoord voorzag namelijk in extra middelen voor de tandartsen en een stevige indexering van de honoraria van de tandartsen van 6,05 procent. ​ 
 
Door deze oplossing vermijdt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke een wildgroei aan tarieven bij de tandarts. Patiënten hebben zo terug zekerheid over wat ze zullen betalen bij een geconventioneerde tandarts. Tandartsen die in een arrondissement gevestigd zijn, waar de grens niet wordt gehaald, kunnen ook genieten van de overeenkomst door de conventie te respecteren.