Sensor voor diabetespatiënten type II gratis vanaf 1 juli 2023
18.900 personen met diabetes type II met minstens drie insuline-toedieningen per dag, krijgen voortaan hun sensor volledig terugbetaald. Zo besliste het Verzekeringscomité van het RIZIV vorige week. “Het gebruik van de sensor is een grote meerwaarde voor diabetespatiënten. Het vergemakkelijkt hun leven, het vermindert het aantal hospitalisaties en het zorgt voor minder absenteïsme op school en op het werk”, zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.
De maatregel is van toepassing op patiënten van groep B met diabetes type 2 die nood hebben aan een intensieve behandeling en minstens vier maal per dag bloed prikken om hun suikergehalte te meten en ook minstens drie maal per dag een insuline-injectie moeten toedienen. Normaal zorgt je lichaam ervoor dat er net genoeg insuline is om de suiker te verwerken. Bij mensen met diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan of reageert het niet goed op insuline. Voor deze patiënten heeft het gebruik van sensormeting een grote meerwaarde.
Een sensor is een soort pleister met een heel klein naaldje dat onderhuids je suikerwaarden meet. De sensor wordt op de bovenarm gekleefd voor een periode van twee weken en meet continu de suikerspiegel. Met een afleestoestel kan je zien hoe je suikerspiegel de voorbije uren evolueerde. Verschillende keren per dag prikken is niet meer nodig.
Voor diabetes patiënten type 1 wordt de sensor vandaag al terugbetaald. Momenteel betalen diatbetes patiënten type 2 een aanzienlijk supplement om gebruik te kunnen maken van sensormeting. Dat supplement van ruim 920 euro op jaarbasis belemmert de toegang tot deze meetmethode echter sterk. Van deze patiëntengroep gebruikten daardoor minder dan 2.000 patiënten in 2021 sensoren.
Minister Frank Vandenbroucke maakte bij de opmaak van de begroting een budget van 18,2 miljoen euro vrij en besliste om vanaf 1 juli 2023 de sensormeting voor diabetespatiënten van groep B voor patiënten die lijden aan diabetes type 2 terug te betalen. De diabetesliga was hiervoor al langer vragende partij.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat patiënten die deze meetmethode gebruiken, beter hun diabetes kunnen regelen, dat het aantal hospitalisaties van deze patiënten omwille van ernstige hypo’s vermindert en dat ook het absenteïsme op de school en op het werk vermindert.
Op termijn zullen deze patiënten waarschijnlijk ook met minder complicaties kampen die een gevolg zijn van hun diabetes en dus in betere gezondheid zijn. Dat deze patiënten minder in hun vinger zullen moeten prikken om hun glycemie te meten, verhoogt ook hun levenskwaliteit. Dat deze patiënten op dit ogenblik een aanzienlijk supplement moeten betalen om gebruik te kunnen maken van sensormeting belemmert de toegang tot deze meetmethode echter sterk.
“We investeren met deze regering in toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg”, aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. “We nemen met de volledige terugbetaling van de sensor voor 18.900 patiënten met diabetes type II een grote financiële drempel weg en zorgen er zo voor dat al deze mensen een makkelijker leven kunnen leiden.”