Persbericht
16 juli 2022
België koopt 30.000 vaccindosissen tegen apenpokken
Vandaag tekende de federale regering op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in op een bijkomende aankoop van 30.000 dosissen vaccins tegen de apenpokken (MPX), goed om 15.000 personen te beschermen. De ministerraad van vorige vrijdag keurde eerder ook al de aankoop van het geneesmiddel tegen apenpokken Tecovirimat goed. Op die manier wil de minister de verdere verspreiding van het virus indijken. “Er wordt maximaal gesensibiliseerd, maar tegelijkertijd blijven de cijfers oplopen en moeten we goed voorbereid zijn. Zodra we de extra dosissen ontvangen, hopelijk vroeg in het najaar, gaan we meer risicopersonen kunnen uitnodigen voor vaccinatie.”
Er heerst momenteel een uitbraak van het apenpokkenvirus in delen van de wereld waar het virus niet endemisch is. België heeft vandaag 30.000 derde generatie Jynneos vaccins bilateraal aangekocht, bovenop de stock waarover de federale overheid reeds beschikt dankzij HERA (3.040 dosissen vaccins). Die dosissen worden sinds vorige week in 9 referentiecentra overheen het land gebruikt voor de behandeling van personen met een hoogrisicocontact. Minister Vandenbroucke tekende vandaag een contract met het Deense farmaceutisch bedrijf Bavarian Nordic. De extra vaccins zullen geleverd worden in het najaar. Als er geen tegenslagen zijn in de productie kan er mogelijks al in de loop van het najaar een eerste lading van 10.000 dosissen geleverd worden.
De huidige uitbraak van apenpokken wordt op de voet gevolgd door de Risk Assessment Group (RAG) en de Risk Management Group (RMG). In het laatste advies van de Hoge Gezondheidsraad wordt de aanbeveling gedaan om bij personen met een risicovol contact over te gaan tot vaccinatie. Door het beperkte aantal beschikbare vaccins wereldwijd en de huidige onzekerheid over toekomstige leveringen, worden voorlopig strikte voorwaarden gesteld voor de vaccinatie.
Momenteel komen personen die een zeer-hoog-risicocontact hebben gehad met personen die besmet zijn met apenpokken in aanmerking voor vaccinatie. Denk daarbij aan de seksuele partner en personen met langdurig huid-op-huidcontact terwijl de patiënt huiduitslag had. Ook personen die bijvoorbeeld in hetzelfde huishouden wonen of die een zieke persoon verzorgden terwijl deze symptomatisch was, komen in aanmerking. Hiertoe behoort ook zorgpersoneel dat incidenteel zonder de juiste beschermingsmiddelen in contact is geweest met een patiënt en een hoger risico loopt.
Het vaccin wordt bij voorkeur binnen 4 dagen na blootstelling in de bovenarm toegediend. Specifieke aandacht gaat naar mensen met immuunstoornissen en zwangere vrouwen waar vaccinatie tot 14 dagen na blootstelling kan overwogen worden. Personen die tegen de klassieke pokken zijn ingeënt, worden in principe niet opnieuw gevaccineerd, behalve indien zij een immuunstoornis hebben.
De beslissing tot vaccinatie wordt op individuele basis genomen door de behandelend arts van het referentiecentrum samen met de regionale gezondheidsautoriteit en uiteraard de risicopersoon zelf.
De nieuwe levering zal goed zijn voor een behandeling voor 15.000 Belgen met verhoogd risico. Daarbij kan onder meer gedacht worden aan personen die nu al een PrEP behandeling (Pre-Expositie Profylaxe) voor HIV krijgen en aan de gezondheidswerkers in de referentiecentra die dagelijks zorg dragen voor de patiënten met apenpokken. Om dit exact te bepalen, zal door de RMG een nieuw advies aan de Hoge Gezondheidsraad gevraagd worden op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten.
Zijn de vaccins veilig?
De meest voorkomende bijwerkingen van Imvanex/Jynneos (die bij meer dan 1 op de 10 mensen kunnen optreden) zijn hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn, vermoeidheid en reacties op de injectieplaats (pijn, roodheid, zwelling, verharding en jeuk). De vaccins zullen waarschijnlijk minder ongewenste reacties veroorzaken dan de traditionele pokkenvaccins.
Hoe werkzaam zijn de vaccins?
Uit studies bleek dat de concentratie beschermende antilichamen na vaccinatie met Imvanex/Jynneos minstens even hoog te zijn als bij een traditioneel pokkenvaccin. Het is nog niet bekend hoe lang de bescherming duurt.
224 gevallen van apenpokken in België
Sinds begin mei 2022 worden in België, net als in het buitenland, gevallen van apenpokken (MPX) gemeld, die geen link hebben met een reis naar West- of Centraal-Afrika, het gebied waar dit virus vaker circuleert. Op 11 juli meldt Sciensano in België 224 bevestigde gevallen en 1 vermoeden: 125 gevallen in Vlaanderen, 76 gevallen in Brussel en 24 gevallen in Wallonië. Het gaat voorlopig allemaal om mannen van 20 tot 65 jaar oud.
Apenpokken veroorzaakt meestal koorts en typische huidletsels, vergelijkbaar met waterpokken. De letsels kunnen overal op het lichaam voorkomen, ook op het gezicht en de handpalmen. De meeste gevallen zijn mild en veroorzaken zelden ernstige ziekte bij gezonde volwassenen. De symptomen verdwijnen gewoonlijk spontaan binnen de twee tot vier weken.