Opening wachtpost Leuven
Beste huisartsen en zorgverleners,
Beste Mo,
Geacht publiek,
Laat me beginnen met het allerbelangrijkste vandaag en dat is jullie proficiat wensen met de opening van deze wachtpost op deze site van het Heilig Hart Ziekenhuis. Proficiat ook, omdat dit een vorm van samenwerking is in onze gezondheidszorg - tussen eerste en tweede lijn - die alleen maar voordelen oplevert voor de belangen die jullie dienen.
En dat is de patiënt. Ook wanneer die zorg nodig heeft op onmogelijke uren. Zorg laat zich niet altijd plannen, en zeker niet dringende zorg.
Met deze nieuwe post lopen jullie vooruit op de ambities inzake niet planbare zorg, en als minister van Volksgezondheid kan ik dat alleen maar toejuichen, en ben ik alle betrokken huisartsen - met 380 zijn jullie - daar oprecht dankbaar voor. Dankbaar voor jullie engagement, en dankbaar voor jullie flexibiliteit.
Dit is dus een belangrijke dag voor de échte en hechte gemeenschap van zorg die we willen vormen in en rond het Leuvense, en bij uitbreiding in de hele provincie Vlaams-Brabant.
Beste huisartsen,
Jullie hoef ik niet te vertellen dat jullie beroep geen NINE to FIVE job is. De wet voorziet ook dat huisartsen verplicht zijn om deel te nemen aan medische permanentie en ook de deontologische code stelt dat artsen continuïteit van de zorg moeten kunnen garanderen.
Om die niet-planbare zorg buiten de klassieke werkuren op te vangen, werden en worden huisartsenwachtposten opgericht en worden ze ook financieel ondersteund, zoals deze gloednieuwe site waar jullie allen vandaag verzameld zijn.
Maar,
De uitdaging waar we vandaag voor staan, is dat we het ons niet langer kunnen veroorloven dat jullie helemaal op jullie eentje verantwoordelijk zijn voor de zorg voor alle patiënten. Jullie voelen het ongetwijfeld: de werkdruk is groot, wachtlijsten nemen toe, met patiëntenstop tot gevolg vaak.
Als mijn zorg is dat jullie behalve een lange en duurzame, ook een gezonde carrière kunnen uitbouwen - met dus een gezond evenwicht tussen werk en privé - dan kunnen we die uitdaging alleen aan door te stoelen op twee pijlers. Door (1) volop in te zetten op samenwerking binnen jullie praktijken, en dus met mensen met andere profielen en (2) samenwerking tussen jullie praktijken en andere actoren in de gezondheidszorg, waar deze huisartsenwachtpost zo’n mooi voorbeeld van is.
Het is alleen door praktijkondersteuning én samenwerking dat we ervoor zorgen dat jullie meer tijd kunnen besteden aan waar jullie écht voor opgeleid zijn: de zorg voor de patiënt. In de organisatie van onze gezondheidszorg zijn daar de voorbije jaren al enkele stappen in gezet, maar ze zijn niet voldoende. We moeten die mindshift nu helemaal omarmen, en erin investeren, willen we het zorgberoep in al zijn facetten écht weer aantrekkelijk maken.
In de 'New Deal voor de toekomst van de Huisartsenpraktijk' die ik voorgesteld heb, leg ik dan ook sterk de nadruk op samenwerkingsverbanden tussen huisartsenwachtposten. Dit met een dubbele doelstelling: zorgen voor continuïteit van huisartsenzorg voor alle patiënten enerzijds en zorgen voor een evenwichtige draaglast voor de huisarts bij het opnemen van wachtdiensten anderzijds. Dat betekent onder meer zorgen voor een betere organisatie van de diepe nacht, in een evenwichtige relatie met spoedopnamediensten, en ook de administratieve last zoveel mogelijk beperken, net als zorgen voor een redelijke reistijd én een billijke verloning.
Maar beste zorgverleners, beste artsen,
Laat ons een kat een kat noemen, zelfs vandaag tijdens deze feestelijke opening en niet rond de pot draaien.
Ik ben me er terdege van bewust dat niet iédereen even warmloopt voor de uitrol van deze samenwerkingsverbanden. Ik ben me er eveneens van bewust dat er parallel werk aan de winkel is om te zorgen een stapsgewijze uitrol van weekwachten en de samenwerking met de spoeddiensten van ziekenhuizen. Het Begeleidingsplatform Wacht, onder voorzitterschap van Frank Lippens, is druk bezig om dit dossier vlot te trekken. Ik ben overigens oprecht blij dat de artsen in deze discussie ook zelf met concrete voorstellen komen.
Maar soms hoor ik verhalen dat op wachtposten bespaard zou worden. Meer zelfs, soms hoor ik verhalen dat ze zouden moeten sluiten.
Dat is absoluut niét het geval. Dat is absolute nonsens.
Over het dossier 1733 hoor ik ook regelmatig verontruste en verontwaardigde geluiden. Met name in Vlaams-Brabant, hier in Leuven, speelt dit op. De uitrol gaat te traag, er zijn problemen met bepaalde centrales en operatoren, en de wachtposten kunnen niet rekenen op een goede en gegarandeerde dienstverlening.
Wel, vandaag kan ik jullie alvast zeggen dat er de afgelopen maanden zeer intensieve contacten geweest met Binnenlandse Zaken om dit dossier vlot te trekken. Er is een stappenplan uitgewerkt, met een duidelijke timeline voor de aanwerving van bijkomende operatoren en de inschakeling van alle centrales, dus alle provincies, in het systeem. Dit zou tegen begin volgend jaar moeten gerealiseerd zijn. De volgende stap is voldoende budgettaire middelen vrijmaken zodat we de 1733 in de loop van 2023 kunnen uitrollen voor alle wachtposten in het land, ook voor de weekwachten.
Beste artsen,
Zorgverleners,
Geacht publiek,
Deze opening is opnieuw een stap in de juiste richting. Ik heb er goeie hoop in dat we de volgende maanden flinke stappen vooruit zullen zetten om het juiste evenwicht te vinden. Een evenwicht tussen autonomie, verantwoordelijkheid, een goeie balans werk-privé én een billijke vergoeding. Daar gaat dit om. En dat is mijn engagement. Om de eenvoudige reden dat eenieder van jullie dat gewoon ook verdient.
Ik dank jullie.