Opnieuw kinesitherapeuten en vroedvrouwen aan vaste en betaalbare tarieven

Voldoende kinesisten en vroedvrouwen onderschrijven de tariefafspraken. Dat werd vanmiddag bekendgemaakt op het Verzekeringscomité van het RIZIV. Dat wil zeggen dat mensen dit en volgend jaar dan toch opnieuw terecht kunnen bij kinesitherapeuten en vroedvrouwen die geconventioneerd zijn. Dat laat minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke weten: “Bij geconventioneerde zorgverleners weten mensen precies wat ze zullen betalen voor een consultatie omdat er een vast tarief wordt toegepast. Zonder onverwachte extra’s. Dat zorgt voor duidelijkheid over de prijs én betaalbare facturen.”

De kinesitherapeuten en de vroedvrouwen slaagden er eind vorig jaar niet in een nieuwe overeenkomst met tariefafspraken te onderhandelen met de mutualiteiten. Om chaos te vermijden en de tariefzekerheid voor de patiënt te waarborgen, besliste het Verzekeringscomité - waarin vertegenwoordigers van alle zorgberoepen en mutualiteiten zitten - op 13 januari 2025 om zelf een overeenkomst voor te stellen aan de vroedvrouwen en de kinesitherapeuten. Dat was belangrijk omdat de beschikbare middelen voor kinesitherapeuten en vroedvrouwen anders niet zouden worden geïndexeerd. Alle kinesitherapeuten en vroedvrouwen moesten daarop beslissen of ze al dan niet tot de overeenkomst zouden toetreden.

Op het Verzekeringscomité vanmiddag werd bekendgemaakt dat voldoende vroedvrouwen en kinesitherapeuten akkoord gaan met de nieuwe tariefafspraken. 82,5 procent van de vroedvrouwen en 64,3 procent van de kinesitherapeuten verbinden zich ertoe om de wettelijke tarieven aan hun patiënten aan te rekenen, en geen extra’s er bovenop.


Overeenkomst vroedvrouwen

Belangrijk is uiteraard dat dankzij de overeenkomst de indexering kon worden toegekend. Vroedvrouwen die zich conventioneren genieten jaarlijks bovendien van een sociaal statuut van 650 euro voor pensioenopbouw en een telematicapremie van 800 euro ter ondersteuning om verder te digitaliseren. Patiënten die bij deze vroedvrouwen gaan, genieten bovendien de maximale terugbetaling en zullen geen supplementen betalen. Minister Vandenbroucke wil deze regeerperiode ook werk maken van een perinataal zorgtraject voor laagrisicozwangerschappen met daarin een belangrijke rol voor de vroedvrouwen. Een perinataal zorgtraject in samenwerking met de deelstaten bestaat
vandaag al voor kwetsbare moeders. Ook bekijkt de minister of vroedvrouwen meer zorgtaken kunnen opnemen, zoals het vaccineren van kinderen onder de 2,5 jaar.

Het tarief voor een eerste prenatale consultatie bij een geconventioneerde vroedvrouw bedraagt 46,62 euro. Vanaf de tweede consultatie is dat 33,30 euro. Dit bedrag wordt volledig terugbetaald als je naar een geconventioneerde vroedvrouw gaat. Als je naar een niet-geconventioneerde vroedvrouw gaat, moet je 25 procent van het tarief zelf betalen, en kan de vroedvrouw bovendien extra’s aanrekenen. Je weet dus niet op voorhand wat je zal moeten betalen.


Overeenkomst kinesitherapeuten

Ook voor hen worden de tarieven geïndexeerd. Kinesitherapeuten die de tarieven respecteren, genieten jaarlijks bovendien een sociaal statuut dat, afhankelijk van het aantal prestaties, kan oplopen tot 3751,01 euro; een tegemoetkoming in de kosten van software van 800 euro en krijgen ook een eenmalige conventiepremie. Die zal automatisch worden uitbetaald, en tussen de 250 en 350 euro bedragen. Naast wat voorligt in de overeenkomst, heeft minister Vandenbroucke zich ook geëngageerd om werk te maken van een terechte verzuchting die al lang bestaat bij de kinesitherapeuten, en ook in het belang is van patiënten, namelijk rechtstreeks toegang tot de kinesitherapeut (zonder voorschrift van de arts) voor welbepaalde problemen (lichte en matige stoornissen) die kinesitherapeuten goed kennen.’
Het tarief voor een halfuur bij de geconventioneerde kinesitherapeut is 30,80 euro. Als je bij een geconventioneerde kinesitherapeut gaat, betaal je hiervan 6,25 euro uit eigen zak (2,5 euro als je geniet van de verhoogde tegemoetkoming). Indien je naar een niet-geconventioneerde kinesitherapeut gaat, moet je 6,15 euro extra betalen als je geen verhoogde tegemoetkoming hebt. Hierbovenop kan de kinesitherapeut extra supplementen vragen. Patiënten weten dus niet op voorhand wat ze zullen moeten betalen.


25-procent regel

Bij een niet-geconventioneerde kinesitherapeut of vroedvrouw blijft dit jaar de 25 procent regel nog gelden. Dat wil zeggen dat de ziekteverzekering de kosten slechts voor 75 procent terugbetaalt. In het regeerakkoord is wel beslist om deze maatregel te schrappen. Het schrappen van de 25 procent regel zal gebeuren rekening houdend met de budgettaire mogelijkheden en in het licht van een bredere hervorming van het systeem van de conventies en wanneer de budgettaire middelen daarvoor beschikbaar zijn. Het conventiesysteem is nu te vrijblijvend: het moet voor zorgverleners interessanter worden om toe te treden tot tariefafspraken, en minder interessant om niet toe te treden.