Wat verandert er deze zomer voor mensen met en na kanker?
Deze zomer gaan een aantal maatregelen in werking die enerzijds garanderen dat behandelingen voor borstkanker altijd van topkwaliteit zijn, en anderzijds de sociale en financiële gevolgen kunnen verlichten voor mensen die geconfronteerd worden met kanker. De opmaak van een behandelplan en de chirurgische ingreep voor borstkanker kunnen voortaan enkel nog gebeuren in erkende borstklinieken, we zorgen voor een betere terugbetaling van tandzorg voor mensen met kanker en we betalen tot 120 euro terug voor de aankoop van hoofdaccessoires bij haarverlies na een chemokuur of radiotherapie.
1. Behandeling borstkanker enkel nog in erkende borstklinieken
Tot vandaag worden chirurgische ingrepen bij borstkanker door de ziekteverzekering gefinancierd, ook wanneer ze worden uitgevoerd in centra die geen erkende borstkliniek zijn. Daar komt nu verandering in. Vanaf 1 augustus 2024 kunnen enkel ziekenhuizen die in ons land erkend zijn als borstkliniek nog financiering op rekenen voor een chirurgische ingreep bij borstkanker. We zetten de terugbetaling bij de niet erkende borstklinieken stop. Het koninklijk besluit daartoe werd net gepubliceerd.
Om topkwaliteit te garanderen moeten de meest delicate stappen bij een behandeling van borstkanker gebeuren in ziekenhuizen die daar voldoende ervaring in hebben, en erkend zijn als borstklinieken. De meest delicate stappen, dat betekent: het op punt stellen van de diagnose, en chirurgische ingrepen. Vervolgbehandelingen met chemotherapie of radiotherapie kunnen in méér ziekenhuizen gebeuren, zowel in erkende borstklinieken als in klinieken die er mee samenwerken. Deze hervorming is echt nodig.
Uit een studie van het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg van 16 maart 2023 blijkt immers dat vrouwen die behandeld worden in een niet-erkende borstkliniek 30 procent meer kans hebben om aan borstkanker te sterven in vergelijking met vrouwen die zich wél laten behandelen in een erkende borstkliniek.
"Levens redden, daar gaat het om en dus zullen de meest delicate stappen bij de behandeling van borstkanker enkel nog in erkende borstklinieken kunnen gebeuren", zegt Frank Vandenbroucke. "De ziekenhuizen die niet erkend zijn, krijgen vanaf 1 augustus 2024 dus geen financiering meer voor chirurgische ingrepen voor borstkanker en ook aan de patiënt mag hiervoor geen factuur aangerekend worden in een niet erkende borstkliniek."
Op de website van de FOD Volksgezondheid vindt u alle in ons land erkende borstklinieken terug (coördinerende borstklinieken en satellietziekenhuizen): Borstklinieken | FOD Volksgezondheid (belgium.be)
2. Betere terugbetaling haaraccessoires
Chemotherapie of bestraling van het hoofd kan haaruitval veroorzaken die meestal tijdelijk is maar de patiënt toch ernstig kan belasten. Vandaag voorziet de nomenclatuur al in een gedeeltelijke tegemoetkoming voor de aankoop van een pruik na chemotherapie of bestraling.
Vanaf 1 juli 2024 gaan we een stap verder. Patiënten kunnen er ook voor kiezen een sjaal of een hoofddeksel te dragen bij haarverlies. Hiervoor was tot op vandaag geen terugbetaling voorzien. Het net gepubliceerde koninklijk besluit zorgt ervoor dat de nomenclatuur wordt aangepast en voortaan er ruimte is om drie accessoires in te brengen. Zo kan iemand die kaal is door een kankerbehandeling in de toekomst tot 120 euro terugkrijgen van het ziekenfonds voor de aankoop van accessoires die bestemd zijn om het hoofd te bedekken.
Er werd voor deze maatregel een budget voorzien van 447 000 euro op jaarbasis.
3. Betere terugbetaling tandzorg na kanker en/of oligodontie
De financiële kosten voor mensen met complexe tandzorg zijn vaak erg zwaar om dragen.
Daarom worden er vanaf 1 januari 2023 nieuwe verstrekkingen terugbetaald voor een aantal patiënten die een complexe tandherstelling nodig hebben ten gevolge van kanker en/of anodontie/oligodontie (volledige of gedeeltelijke afwezigheid van tanden). Aangezien het gaat om dure verstrekkingen moet de tandarts ze verplicht attesteren via de papieren derdebetalersregeling en is er geen persoonlijk aandeel of supplement voor de patiënt, zelfs niet wanneer een niet-geconventioneerde tandarts ze uitvoert.
We breiden de voorwaarden voor terugbetaling verder uit zodat een nieuw gebit voor een grotere groep patiënten betaalbaar is vanaf 1 juli 2024. We zetten de nomenclatuur open en voorzien zo een betere toegang tot moeilijke tandherstellingen (Metalen frame, osteogeïntegreerd implantaat, steeg, brug of kroon).
Er wordt hiervoor een budget van 3,9 mio euro uitgetrokken.
4. Handvoetkoeling en hoofdhuidkoeling voor kankerpatiënten
Sinds februari 2023 wordt ook al de terugbetaling voorzien van een aantal behandelingen die nefaste bijwerkingen van chemotherapie voor de patiënt verminderen. Het gaat over de terugbetaling van hoofdhuidkoeling die bij sommige behandelingen met chemotherapie een goede kans biedt op haarbehoud waardoor voorkomen kan worden dat mensen volledig kaal worden.
Een andere nevenwerking van chemotherapie is het afbrokkelen of uitvallen van nagels en pijn en aantasting van de zenuwen. Verschillende ziekenhuizen bieden daarom handvoetkoeling aan.
De overheid voorziet sinds begin 2023 een forfait van 34 euro per behandelsessie met hoofdhuidkoeling. Ook voor voethandkoeling wordt 15 euro per sessie voorzien.