Communiqué de presse

Gesuperviseerde professionele praktijk voor klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen wordt uitgesteld

Het invoeren van de verplichte gesuperviseerde professionele praktijk voor klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen wordt uitgesteld voor 2 jaar. Een wetsvoorstel dat voor dit uitstel moet zorgen, wordt hiervoor aan het parlement voorgelegd.

Bij de erkenning van klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen als gezondheidszorgberoep in de Wet op de Uitoefening van de Gezondheidszorgberoepen (WUG) in 2016, werd de verplichting tot het volgen van een professionele stage na het masterdiploma door de vorige regering ingeschreven in de wet. Deze verplichting is sindsdien van toepassing op de klinisch psychologen en de klinisch orthopedagogen die hun studies klinische psychologie of klinische orthopedagogie hebben aangevat vanaf het academiejaar 2017-2018, met andere woorden na de inwerkingtreding van de wet.

De wet werd echter twee keer uitgesteld omdat er onvoldoende stageplekken en stagebegeleiders waren. De verplichting zou daardoor voor het eerst van kracht zijn op studenten KP KO die vanaf februari 2024 afstuderen. Om dit mogelijk te maken, werden het afgelopen jaar verschillende maatregelen genomen waaronder een vereenvoudigd kader voor de stage, de verduidelijking dat de stage plaatsvindt in het kader van een eerste tewerkstelling, de installatie van een pedagogische vergoeding voor de stagemeester of stagedienst alsook de creatie van extra tewerkstellingsruimte voor kandidaat klinisch psychologen en kandidaat klinisch orthopedagogen in het kader van de eerstelijnspsychologische zorg.

 

Uitstel met 2 jaar

Ondanks de reeds genomen maatregelen, blijft er bij de studenten echter een grote ongerustheid over de vraag of er voldoende stagemeesters en stagediensten zullen zijn om tegemoet te kunnen komen aan de noden. Ook lieten de gemeenschappen, die eerst voorstander waren, weten dat ze liever een uitstel bekomen van deze stage. Daarom heeft Minister Vandenbroucke besloten om de verplichte gesuperviseerde professionele praktijk voor twee jaar uit te stellen. Hiervoor zullen de partijen van de meerderheid, in overleg met de minister een dringend wetsvoorstel indienen in het parlement. Deze wet zal werken met terugwerkende kracht, zodat ook de studenten die net zijn afgestudeerd geen “stage” of gesuperviseerde professionele praktijk moeten doen om erkend te worden.

De verplichte gesuperviseerde professionele praktijk gaat aldus van start voor klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen die in het academiejaar 2025-2026 afstuderen.

“Ondanks de vele aanpassingen die we gedaan hebben in deze legislatuur, blijft er bij de studenten een grote ongerustheid over de vraag of er voldoende stagemeesters en –plekken zullen zijn. Ik begrijp deze ongerustheid; we mogen hier geen risico’s nemen. De partijen van de meerderheid zullen dan ook een wetsvoorstel indienen in het parlement om deze stage met twee jaar uit te stellen”, aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. “Het uitstel moet toelaten om het kader rond de stage verder te vervolledigen en eventuele problemen die zich nog stellen, verder weg te werken.”