Communiqué de presse

New Deal: 158 huisartsen-pioniers stappen in

Het nieuw financierings- en organisatiemodel voor de huisartsgeneeskunde van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke start op 1 april 2024. Reeds 158 huisartsen wagen de sprong en stappen dan over op het New Deal Model. Het gaat over 48 praktijken. Dat besliste het Verzekeringscomité van het RIZIV deze ochtend. “De impact van deze early adopters is niet te onderschatten”, zegt Frank Vandenbroucke. “Ik merk op het terrein dat veel huisartsen interesse tonen in dit nieuwe model maar sommigen meer tijd nodig hebben om een weloverwogen beslissing te nemen. “Het is belangrijk dat je een eerste overtuigde groep ambassadeurs hebt, die ervoor gaat.” Het Verzekeringscomité besliste ook dat huisartsen de komende maanden stelselmatig kunnen intekenen in de New Deal. De New Deal voorziet extra financiering voor huisartsen om verpleegkundigen te betalen, en in te zetten op praktijkmanagement.

Samen met evoluties in onze samenleving, moet ook de huisartsgeneeskunde evolueren. De noden van de bevolking veranderen en de eerstelijnszorg moet zich aanpassen om daaraan tegemoet te komen. We worden geconfronteerd met een vergrijzende bevolking en een toename van het aantal chronische zieken: mensen leven langer én gelukkig, maar zijn dus ook langer in hun leven ziek. De zorgvraag neemt hierdoor toe en verandert: patiënten moeten meer multidisciplinair worden opgevolgd, met ook aandacht voor preventieve en pro-actieve zorg. Het is belangrijk dat het zorgaanbod hierop wordt afgestemd onder meer op het vlak van het delen van taken met andere zorgdisciplines.  

Op 17 juni 2022 werd een visienota neergelegd over de toekomst van de huisartsenpraktijk. Vervolgens ging een werkgroep aan de slag om een nieuw financierings- en organisatiemodel uit te tekenen dat leidde tot een nieuwe overeenkomst bij het RIZIV.  Deze overeenkomst wil een evenwichtig financieringsmodel bieden dat beter kan inspelen op beschikbaarheid, intra- en interdisciplinaire samenwerking, zorgcontinuïteit, kwaliteit, preventie, populatiemanagement en empowerment van de patiënt. Het doel is om de huisartsgeneeskunde robuuster en beheersbaarder te maken voor de arts, én toegankelijker en doeltreffender voor de patiënt; met andere woorden een betere levenskwaliteit voor iedereen. 

New Deal huisarts(praktijk)en kunnen onder bepaalde voorwaarden genieten van een premie voor praktijkverpleegkundigen die - afhankelijk van het aantal Globale Medische Dossiers - kan oplopen tot 187.470 EUR per jaar.  Er is eveneens een premie voor praktijkmanagement die onder bepaalde voorwaarden tot 14.352 euro per jaar kan bedragen.  

Voor alle info over de New Deal: Medicomut keurt New Deal voor de huisarts(praktijk) goed | Frank Vandenbroucke (belgium.be) 

 

Lancering van de New Deal in januari 2024 

Het nieuwe model voor de organisatie en financiering van de huisartsgeneeskunde werd op 26 juni 2023 door de Medicomut goedgekeurd. Het zal nu naast de andere financieringssystemen (op basis van prestaties of op basis van een vast tarief) bestaan. 

Huisartsen kunnen voortaan op vrijwillige basis aan de New Deal-conventie deelnemen. Na de eerste oproep tot kandidaatstelling - die het RIZIV eind oktober 2023 lanceerde - besloten 158 huisartsen overal in België nu effectief te starten in het nieuwe model dat ingaat op 1 april 2024 . Sommigen kozen voor een groepspraktijk, andere individuele huisartsen tekenden in.   

Frank Vandenbroucke: “158 early adopters stappen als eerste mee in dit verhaal. Zij geloven dat het nieuwe financieringsmodel met een mix tussen inkomsten per consultatie en een vast bedrag per ingeschreven patiënt leidt tot een stabielere financiering die meer kwalitatieve zorg stimuleert. Ze geloven in samenwerking met met andere zorgverleners, zoals praktijkverpleegkundigen. 

 

Huisartsen die interesse hebben in de New Deal kunnen nog op elk moment intekenen op de conventie met het RIZIV.