Communiqué de presse

Apothekers zullen dit najaar ook het griepvaccin mogen zetten om vaccinatiegraad te verhogen

Op verzoek van de Hoge Gezondheidsraad en in opdracht van de Interministeriële Conferentie van Gezondheidsministers (IMC) zullen apothekers in het komende najaar - van 1 oktober tot 31 december - naast het coronavaccin ook het griepvaccin mogen zetten. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zet zo in op de complementaire rol van de apotheker in de eerste lijn om de vaccinatiegraad op te trekken. “In 11 andere Europese landen helpen apothekers al langer mee om het griepvaccin te zetten en zien we daar dat het aantal gevaccineerden stijgt. Dat is ook logisch: de drempel bij de apotheker is laag, niet het minst voor mensen die minder of geen contact met een huisarts hebben. Apothekers en huisartsen kunnen elkaar dus aanvullen om de vaccinatiegraad tegen de griep komende winter in België op te trekken", zegt Vandenbroucke.

Tijdens de coronacrisis speelden apothekers een belangrijke rol door hun diensten te blijven garanderen, informatie te verstrekken aan de bevolking en huisartsen te ontlasten door bijvoorbeeld snelle antigeentesten af te nemen. Tijdens de winterboostercampagne van 2022 konden burgers ook voor een coronaprik bij hun apotheker terecht. Tegelijk konden ze bij hun apotheker terecht om een griepvaccin op te halen, en dat zonder voorschrift van de huisarts. 
 
Voor de nieuwe boostercampagne van dit najaar was al beslist om onze apothekers opnieuw in te zetten tegen corona. Een nieuwe boosterprik wordt aangeraden voor 65-plussers, zwangere vrouwen, mensen met onderliggende aandoeningen, zorgpersoneel en wie samenwoont met (heel) kwetsbare personen. Ook mensen die roken of gerookt hebben, verslaafd zijn aan alcohol of drugs en immobiel zijn, hebben volgens de Hoge Gezondheidsraad baat bij een nieuwe booster.  
 
Omdat het winterseizoen ook griepseizoen is, deed de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) de aanbeveling om die boostercampagne te combineren met de wintergriepprik. Een aanbeveling die de Hoge Gezondheidsraad en de Interministeriële Conferentie Gezondheid (IMC) volgde. Het is op verzoek van de HGR en in opdracht van de IMC van 27 juni dat minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, nu ook apothekers inschakelt tijdens het griepseizoen. In het komende najaar - van 1 oktober tot 31 december om precies te zijn - zullen apothekers behalve het coronavaccin ook het griepvaccin mogen zetten. 
 
Frank Vandenbroucke: "De vaccinatiegraad - zeker voor bepaalde risicogroepen - is nog te laag in ons land. In 11 van de ons omringende landen in Europa - zoals bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland - is vaccinatie tegen de griep door de apotheker al langer toegelaten. We zien dat de vaccinatiegraad in die landen daar hoger is, precies omdat apothekers vaak andere mensen over de vloer krijgen dan de huisarts. Van alle zorgverleners hebben onze apothekers het grootste aantal contacten met de bevolking, meer dan 500.000 per dag. Mensen vertrouwen hun apotheker, en heel vaak zijn ze een eerste aanspreekpunt, vooral voor mensen die niet naar de huisarts gaan. Die vertrouwensband en expertise bouwen we nu verder uit, door de apotheker actief in te schakelen tijdens het griepseizoen. De apotheker en de huisarts kunnen elkaar zo aanvullen om te zorgen voor een hogere vaccinatiegraad tegen de griep. Op die manier krijgen we minder zieke mensen tijdens de winter en dus een grotere volksgezondheid."  
 
Van 1 oktober tot en met 31 december kan iedereen die dat wenst - bij apothekers die daarvoor uitgerust zijn én een opleiding hebben gevolgd - dus een griepvaccin laten zetten. Wie meteen ook een coronavaccin wil laten zetten bij de apotheker, zal dat vaccin in de andere arm krijgen.  
 
Vandenbroucke versterkt zo verder de complementaire rol van apothekers als zorgverstrekker in de eerstelijnsgezondheidszorg. Eerder deed hij dat al voor ‘farmaceutische diensten’, zoals bijvoorbeeld chronisch patiënten helpen om hun therapieën trouw te volgen, maar ook in het slecht en vooral overmatig gebruik van geneesmiddelen tegen te gaan, niet het minst van slaapmiddelen. Zo kunnen apothekers - op voorschrift van de huisarts - sinds 1 februari patiënten helpen om het dagelijkse gebruik van slaapmiddelen af te bouwen. Het gaat dan over slaapmiddelen op basis van benzodiazepines en aanverwante producten. Het nieuwe afbouwprogramma bij de apotheker bestaat uit een initiatiegesprek, het zelf klaarmaken én afleveren van bereidingen om het gebruik te kunnen minderen of zelfs te stoppen, én nauwe opvolging van de patiënt in kwestie. De nieuwe service kost de patiënt niets. Enkel de medicatie die de apotheker verwerkt in de bereidingen. Chronische patiënten die 5 of meer verschillende geneesmiddelen per jaar (moeten) nemen, kunnen sinds 1 april ook een beroep kunnen doen op hun apotheker om de verschillende medicatie goed in te nemen en de nodige begeleiding te krijgen. Dat gebeurt opnieuw in nauw overleg met de huisarts.