Communiqué de presse

Impact van extra middelen voor nieuwe uitrusting voor zorgpersoneel al voelbaar

Vandaag bezocht minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke het Vitaz ziekenhuis in Sint-Niklaas. Hij wilde er de impact van de bijkomende investering in uitrusting en ondersteunende technologie voor het zorgpersoneel zien. Vitaz investeert samen met de minister onder meer in nieuwe soort washandjes, slimme luiers en biosensoren. Het personeel ondervindt nu al tijdswinsten. Tijd die ze nu beter besteden aan patiëntenzorg zelf. “Door technologie in te schakelen voor bepaalde taken, zorgen we ervoor dat de werkdruk voor het zorgpersoneel een beetje afneemt in tijden van personeelstekort. Op die manier kunnen verpleegkundigen doen waar ze voor opgeleid zijn en wat ze goed kunnen, en dat is zorg dragen voor mensen”, zegt Vandenbroucke.

Technologie kan de verpleegkundige ontlasten van taken zodat er meer tijd is voor directe patiëntenzorg. Zo kan een manuele bloeddrukmeting bijvoorbeeld met de juiste apparatuur vervangen worden door een automatische captatie van de bloeddruk. Dat levert dagelijks heel veel tijdswinst op. Dat wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dan ook verder stimuleren in de ziekenhuizen en breder toepassen via een 50/50 cofinanciering overheid en ziekenhuizen. Een eenmalig budget van 21 miljoen euro is hiervoor beschikbaar; het kan ingezet worden in de jaren 2022 en 2023. In het kader van de cofinanciering gaat het dus om een totaalbudget van 42 miljoen euro en dus grosso modo 420.000 euro per ziekenhuis. De extra investeringen kaderen in een breder pakket aan maatregelen die de ziekenhuizen kunnen nemen om het personeelstekort in de zorg aan te pakken. 

Vitaz in Sint-Niklaas maakt van de middelen goed gebruik. Vandenbroucke bezocht vandaag het ziekenhuis om de toepassingen met eigen ogen te zien. Het ziekenhuis heeft drie zorginnovaties geselecteerd om verpleegkundigen te ondersteunen zodat dat er meer tijd is voor de zorg voor patiënten. De selectie van de innovaties gebeurde in verschillende stappen: 

  1. Een marktonderzoek om te bekijken wat er vandaag de dag allemaal voor handen is en over welke budgetten het gaat. 
  2. Een literatuurstudie over de verschillenden mogelijkheden aan hand van de wetenschappelijke publicaties die voor handen zijn. Hierdoor kreeg men een beter inzicht in de werking en gebruikservaringen.  
  3. De definitieve selectie gebeurde met actieve betrokkenheid van de hoofdverpleegkundigen op basis hun expertise en noden. 

Uit een lijst van 16 voorstellen werd gekozen voor verzorgend wassen, slimme luiers en wearable biosensors voor real-time monitoring van vitale parameters. 

 

Wearable biosensor voor real-time monitoring van vitale parameters van risicopatiënten

Horloges voor monitoring volgen een aantal vitale parameters van een patiënt zonder dat er een verpleegkundige in de buurt is. Bloeddruk, bloedsaturatie, huidtemperatuur, ademhalingsritme, … worden continue gemeten en real-time doorgestuurd naar het dossier van de patiënt. Met behulp van de monitoring en bijhorende artificiële intelligentie wordt bijvoorbeeld vroegtijdig gedetecteerd dat de klinische toestand van een patiënt achteruitgaat en kunnen verpleegkundigen sneller en vroegtijdig acties ondernemen. Eind maart starten twee pilootafdelingen op. 

 

Slimme luiers

In de slimme luier zijn geleidingsbanen geprint die verbonden zijn met een herbruikbare sensor, de sensor registreert en signaleert wanneer de luier gewisseld moet worden. Door dit concept dient een efficiëntere zorgorganisatie zich aan. Verpleegkundigen kunnen nu gericht hun incontinentie-ronde uitvoeren en extreme lekkages (cfr. kledij, bedlinnen) voor zijn. Ook voor de patiënten brengt de slimme luier voordelen, zo wordt hun (nacht)rust niet nodeloos verstoord om de verzadiging van hun incontinentiemateriaal na te gaan. Afdeling Geriatrie 6 in Lokeren is de eerste ziekenhuisafdeling in België die opstart met het concept. 

 

Verzorgend wassen

Bij verzorgend wassen worden de patiënten gewassen met wegwerp vochtige washandjes. Dit nieuwe concept blijkt een waardig alternatief te zijn voor verpleegkundigen ten aanzien van het traditionele wassen met water, zeep, gewone washandjes, handdoeken. De bevindingen van de pilootfase luiden positief zowel bij patiënten als bij verpleegkundigen. Begin februari startte de afdeling “Heelkunde 567 – Orthopedie” het nieuwe concept op en ondervindt nu al de tijdswinst. Een verdere uitrol in het ziekenhuis staat midden maart ingepland. 

De 3 zorginnovaties kunnen gerealiseerd worden met financiële middelen waarvan de helft van de overheid komt en de helft van Vitaz ziekenhuis, een cofinanciering dus. 

Vandenbroucke: “Door technologie in te schakelen voor bepaalde taken, zorgen we ervoor dat de werkdruk voor het zorgpersoneel een beetje afneemt. Op die manier kunnen verpleegkundigen terug doen waar ze voor opgeleid zijn en wat ze goed kunnen, en dat is zorg dragen voor mensen. Ik ben tevreden dat de impact al voelbaar is op de werkvloer. De spitsvondigheid van de ziekenhuizen is onovertroffen. Ik kijk ook uit naar de projecten in andere ziekenhuizen.”

Vitaz heeft zes campussen, verspreid over het Waasland, de hoofdcampus van het ziekenhuis ligt in Sint-Niklaas. Dankzij de 6 locaties biedt het de bevolking van het Waasland een kwaliteitsvolle en sterke basiszorg dicht bij huis. Er werken 3079 medewerkers en 323 artsen bij Vitaz.