Communiqué de presse

Rapport over Sepsis opgeleverd ​ ​“Onmiddellijk aan de slag met aanbevelingen uit rapport-Vlieghe”

Vandaag stelde professor Erika Vlieghe haar rapport over Sepsis voor in het kader van jaarlijks congres voor de Belgian Society of Emergency and Disaster Medicine (BESEDIM). Het lijvige rapport kwam er op vraag van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. De minister stelde in zijn toespraak op het congres (waarin hij het ook had over de uitdagingen voor de Dringende Geneeskundige Hulpverlening in ons land, cf. website van de minister) dat “we onmiddellijk aan de slag kunnen om de aanbevelingen uit het rapport om te zetten in actie”. Hij zal de andere bevoegde ministers vragen om samen een stuurgroep aan te duiden die ervoor moet zorgen dat de aanbevelingen ook worden uitgevoerd. “Sepsis zet mensenlevens op zijn kop. Door de aanbevelingen om te zetten in concrete acties voeren we de strijd tegen de sluipmoordenaar op.”

Sepsis is een extreme reactie van het lichaam op een infectie of schimmel en is beter bekend als bloedvergiftiging. Al dekt deze laatste term de lading onvolledig. Door sepsis houdt het hart het vaak niet lang vol en kunnen patiënten een septische shock krijgen. Dan raken weefsels beschadigd, kunnen orgaanfuncties uitvallen en lichaamsdelen zoals de vingers en tenen afsterven door onvoldoende zuurstof. ​ 

Het nationaal congres BESEDIM vond dit jaar plaats in Oostende. Daar stelde professor Vlieghe haar lijvig rapport voor om de strijd tegen sepsis op te drijven. Minister Vandenbroucke vroeg haar in november om een expertenwerkgroep samen te stellen en een volledig wetenschappelijk advies af te leveren. Maar liefst 60 deskundigen uit verschillende disciplines werkten mee aan het rapport. Het resultaat is een lijvig document dat telt als volledig sepsisplan. ​ 

Er zijn aanbevelingen geformuleerd op vlak van bewustzijn en kennis, preventie, early warning detectie, de behandeling van sepsis, postsepsisbeleid, ethische consederaties en surveillance. 

Minister Vandenbroucke is heel tevreden met het resultaat en is professor Erika Vlieghe en de mensen die hieraan intens gewerkt hebben zeer dankbaar: “Met dit rapport kunnen we onmiddellijk aan de slag. Hier liggen opdrachten voor zowel de federale regering als de deelstaten. Daarom zal ik het rapport meteen voorleggen aan de Risk Management Group (RMG), waarin ook de deelstaten vertegenwoordigd zijn. Na advies van de RMG zal ik het voorleggen aan de IMC Volksgezondheid, zodat alle beleidsniveau er mee hun schouders kunnen onder zetten. Ook tijdens de periode van lopende zaken kunnen we hier al vooruitgang in boeken.”