Communiqué de presse

Concentratie van zorg bewijst meerwaarde bij complexe chirurgie

Nabije zorg waar mogelijk, concentratie van zorg waar nodig. Dat is de leidraad van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, om patiënten betere zorg te verlenen en kansen op overleving te verhogen. En met succes. Een rapport van het RIZIV bewijst vandaag, na 4 jaar onderzoek, dat de postoperatieve sterfte daalt wanneer men bepaalde complexe operaties concentreert. Door de zorg zo te organiseren, en de krachten en expertise te bundelen in bepaalde ziekenhuizen, positioneert België zich internationaal ​ in de kopgroep op de ranglijst voor resultaten van complexe chirurgie.

Sinds 1 juli 2019 worden complexe chirurgische ingrepen aan de pancreas geconcentreerd in 15 erkende expertisecentra, die daarvoor een conventie ​ met het RIZIV afsloten. Hetzelfde geldt voor complexe chirurgische ingrepen aan de slokdarm, die geconcentreerd worden in 10 erkende expertisecentra in ons land. Het doel van die concentratie van complexe operaties is om postoperatieve sterfte te voorkomen en zo de kwaliteit van zorg in de Belgische ziekenhuizen nog te verbeteren én de overlevingskansen verder te verhogen. 

Frank Vandenbroucke: “Door expertise en middelen te bundelen, én tegelijk maximaal rekening te houden met waar patiënten wonen, kunnen we de beste zorg garanderen voor patiënten die complexe chirurgie nodig hebben. De analyses leren ons dat bepaalde delicate en complexe vormen van zorg geconcentreerd moeten worden in expertisecentra. Het rapport dat vanochtend is voorgesteld, laat een significante daling in postoperatieve sterfte zien na 4 jaar concentratie van complexe slokdarm- en pancreaschirurgie. Ervaring en expertise zijn dus doorslaggevend. We moeten voortgaan op deze ingeslagen weg. Zo kunnen we de kwaliteit van zorg verhogen en vooral de kans op overleven verhogen." 

Een significante verbetering na het vierde jaar

Bij de start van de twee overeenkomsten met het RIZIV werd afgesproken om na 3 jaar een eerste analyse te maken. Dit rapport werd gisteren voorgesteld aan het Verzekeringscomité. 

Dat rapport toont in eerste instantie geen significante verschillen na 3 jaar, met of zonder concentratie van zorg. Dat kan te wijten zijn aan de COVID-crisis, waarmee de ziekenhuizen 3 jaar lang te kampen kregen. Daarentegen werd na 4 jaar wél een significante daling vastgesteld van postoperatieve sterfte op dag ​ 90 dagen na een complexe ingreep. Na 4 jaar bewijst het rapport dus de positieve resultaten van het gevoerde beleid rond concentratie van expertise van zorg: 

  1. Na een complexe operatie aan de pancreas waren er tussen 2015 en 2018 165 postoperatieve overlijdens op een totaal van 2261 behandelde patiënten (7,3%). Tussen 2019 en 2023, na de concentratie van deze zorg, waren er 138 overlijdens op een totaal van 2684 overlijdens (5,1%). Dat betekent dat er per 1000 behandelingen 22 patiënten meer de ingreep overleven. De volledige resultaten zijn terug te vinden op de website van het RIZIV
  2. Na een complexe operatie aan de slokdarm waren er tussen 2015 en 2018 151 postoperatieve overlijdens op een totaal van 1584 behandelde patiënten (9,5%). Tussen 2019 en 2023, na de concentratie van deze zorg, waren er 97 overlijdens op een totaal van 1555 overlijdens (6,2%). Dat betekent dat er per 1000 behandelingen 33 patiënten meer de ingreep overleven. De volledige resultaten zijn terug te vinden op de website van het RIZIV

Deze nieuwe organisatie van complexe chirurgische ingrepen aan de slokdarm en pancreas plaatst België, in vergelijking met andere landen, aan de top wat betreft de postoperatieve overlevingskans op 90 dagen. 

Meer info

News RIZIV: Kanker en complexe slokdarm-en pancreaschirurgie: gestegen overlevingskansen na de bundeling van expertise sinds 4 jaar | RIZIV (fgov.be)

Meer info over pancreaschirurgie: Pancreaschirurgie: terugbetaling in gespecialiseerde centra | RIZIV (fgov.be)

Meer info over slokdarmschirurgie: Slokdarmchirurgie: terugbetaling in een gespecialiseerd centrum | RIZIV (fgov.be)