Communiqué de presse

Betere terugbetaling brilglazen vanaf 1 augustus

Vanaf 1 augustus komen méér brilglazen in aanmerking voor terugbetaling door de ziekteverzekering. Het RIZIV schat dat het op jaarbasis voor ongeveer 10.000 meer mensen brilglazen zal kunnen terugbetalen. De brilsterkte – die wordt bepaald door de dioptrie – die in aanmerking komt voor een betere tussenkomst verlagen we verder naar 7,00. Dat besliste minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke begin deze zomer. “Wie een bril nodig heeft, moet die ook kunnen betalen. We verlaagden de drempel voor terugbetaling al een eerste keer in 2021. Nu doen we dat opnieuw. Ook volgend jaar moet de drempel verder naar beneden. Een goed zicht moet evident zijn voor iedereen.”

In oktober 2022 werd beslist om binnen de begroting van de ziekteverzekering 195 miljoen euro extra te voorzien voor nieuwe investeringen in onze gezondheidszorg. Een deel daarvan gaat naar betere terugbetaling van brillen vanaf 1 augustus. Wie een bril moet dragen heeft onder bepaalde voorwaarden sowieso recht op een tegemoetkoming in de prijs van brilglazen.

Eind 2021 werd al een eerste stap gezet met een verlaging van de dioptriedrempel voor de terugbetaling door het RIZIV van brilglazen naar 7,75 dioptrie voor de leeftijdsgroep van 18 tot 65 jaar. Deze drempel wordt nu verder verlaagd naar 7,00. Voor kinderen jonger dan 18 jaar worden brilglazen al terugbetaald vanaf 0,00 dioptrie. Voor 65plussers kunnen multifocale brilglazen al worden terugbetaald vanaf een dioptrie van 4,25. Enkel erkende opticiens kunnen de brilglazen voorschrijven en afleveren. Het gaat om een volledige terugbetaling (100%) voor mensen zonder voorkeurregeling bij een geconventioneerde opticien en voor mensen met voorkeurregeling bij een (geconventionnerde of niet geconventioneerde) opticien. De terugbetaling zonder voorkeurregeling bij een niet- geconventioneerde opticien is 75%.

Het RIZIV schat dat jaarlijks ongeveer 10.000 mensen dankzij deze maatregel kunnen rekenen op een betere terugbetaling van hun brilglazen. Na vijf jaar zullen we zo 48.000 mensen extra geholpen hebben met de terugbetaling van hun brilglazen. Deze bijkomende investering in de gezondheidszorg bedraagt 3,3 miljoen euro per jaar, geraamd door het RIZIV.

 

Frank Vandenbroucke: “Met deze betere terugbetaling, blijven we investeren in de gezondheidszorg. Iemand die in die mate slecht ziet, mag niet nog eens financieel gestraft worden. Het is maar normaal dat we ervoor zorgen dat mensen die slecht zien een bril kunnen dragen, en die ook kunnen betalen.”

 

Het is verder de bedoeling om in 2024 de dioptrie-grens nog verder te verlagen.

Meer informatie over de huidige terugbetaling van brilglazen kan je vinden op de website van het RIZIV: Tegemoetkoming in de prijs van brilglazen - RIZIV (fgov.be)