Communiqué de presse
31 Juillet 2023
Betere bescherming van het zenuwstelsel tijdens risicovolle operaties
Neurologen worden voortaan vergoed voor intra-operatieve neuromonitoring bij neurochirurgische ingrepen van het centraal zenuwstelsel en patiënten krijgen de verstrekking helemaal terugbetaald. Dit is positief nieuws voor de patiënt. Deze monitoring tijdens de operatie vermindert het risico op neurologische schade wanneer gezwellen, cystes of abcessen in de hersenen chirurgisch worden verwijderd. Er wordt hiervoor 1,22 miljoen euro vrijgemaakt. Frank Vandenbroucke, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid: “Met innovatieve technieken kunnen we de kwaliteit van de zorg voor de patiënt verbeteren, en bieden we aan gespecialiseerde neurologen een billijk ereloon voor deze neuromonitoring.”
Er kan in de hersenen abnormaal weefsel en/of vocht ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn een gezwel (tumor), een cyste of een abces. Door de druk op de hersenen krijg je klachten. Het heelkundig wegnemen van het gezwel of de cyste is de eerste en meest effectieve manier van behandeling ter hoogte van het centraal zenuwstelsel. Dergelijke ingreep is evenwel niet zonder risico, en kan gepaard gaan met neurologische schade zoals verlamming.
Neuromonitoring is een methode om gezondheidsrisico’s te verminderen tijdens erg complexe operaties aan het zenuwstelsel. Deze innovatieve methode meet tijdens de operatie continu de reactie van onder meer de zenuwen, het ruggenmerg en delen van de hersenen, die het risico kunnen lopen op complicaties tijdens de operatie. “Zo proberen we complicaties bij complexe operaties zo veel mogelijk voor te zijn”, zegt Frank Vandenbroucke. Het doel van neuromonitoring is om de chirurg en de anesthesist te helpen dankzij een vroegtijdige detectie van mogelijke complicaties, een betere identificatie van functionele elementen binnen het zenuwstelsel en een betere inschatting van de kansen op postoperatief succes. Van essentieel belang hier is dat het niet gaat om een momentopname maar om een permanente meting tijdens soms urenlange operaties.
De interpretatie van al deze metingen tijdens de operatie vereist een bijzondere expertise, en duurt erg lang. Het gaat om een complexe en langdurige verstrekking voor neurologen waar nog geen vergoeding tegenover stond. De Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen besliste daarom een specifiek nomenclatuurnummer te creëren en hiervoor 1,22 miljoen euro vrij te maken. De neuroloog krijgt een honorarium van zo’n 830 euro, en de verstrekking wordt volledig terugbetaald voor de patiënt.
Dit alles werd uitgewerkt in samenwerking met de beroepsvereniging neurochirurgie en de Belgische beroepsvereniging neurologie. Er wordt uitgegaan van 1.370 ingrepen op jaarbasis in ons land waarbij intra-operatieve neuromonitoring aangewend kan worden. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid ondertekende het Koninklijk Besluit dat deze terugbetaling voorziet. Verwacht wordt dat het KB op 1 augustus 2023 in werking treedt. Vandenbroucke: “Dit is een zeer goede maatregel die innovatie voor de patiënt betaalbaar maakt, de veiligheid voor de patiënt verhoogt en een billijk ereloon voorziet voor de neuroloog tijdens zeer complexe operaties. Hiermee verhogen we de kwaliteit van de zorg, zowel voor de patiënt als voor de artsen.”