Communiqué de presse

Geneesmiddel Kaftrio voor mensen met mucoviscidose wordt vanaf 1 september 2022 terugbetaald

Het geneesmiddel Kaftrio voor de behandeling van mucoviscidose wordt vanaf 1 september 2022 volledig terugbetaald aan de patiënten vanaf de leeftijd van 12 jaar die in aanmerking komen. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, is tot een akkoord gekomen met het farmaceutisch bedrijf Vertex over de terugbetaling ervan. Minister Vandenbroucke is blij met de doorbraak. “We hebben er alles aan gedaan om tot een oplossing te komen. En die is er nu. Op deze manier kunnen we meer dan 800 mensen met mucoviscidose de best mogelijke zorg garanderen. Dat is het enige wat telt", zegt Vandenbroucke.

Kaftrio is een geneesmiddel voor mensen met mucoviscidose. Mucoviscidose is een uiterst zware ziekte met een grote impact op de ziektelast en levenskwaliteit van de getroffen patiënten. Kaftrio verbetert de longfunctie, zorgt voor een vermindering van het aantal opstoten, doet de nood aan antibiotica afnemen en geeft mucopatiënten ook een betere levenskwaliteit. Het is een geneesmiddel niet alleen met een grote positieve impact op de levenskwaliteit van mucopatiënten, maar evenzeer op de levenskwaliteit van hun partners, familie en vrienden.

Kaftrio zal vanaf 1 september 2022 volledig worden terugbetaald voor kinderen vanaf 12 jaar die in aanmerking komen. Er is geen aanvraag via het Weescollege meer nodig, waardoor er minder lange onzekerheid is voor de patiënt en de arts over de goedkeuring van de terugbetaling. De terugbetaling is uiteraard wel afhankelijk van een aantal medische criteria.

Voor Kaftrio gaat het om zo’n 300 patiënten die nu nog geen CFTR-geneesmiddel tegen mucoviscidose hebben, en met Kaftrio wel. De andere patiënten die van Kaftrio kunnen genieten, krijgen vandaag Symkevi of Kalydeco. Zij hebben dus al een therapeutische optie maar Kaftrio geeft betere resultaten. Voor meer dan 500 patiënten verwachten we een switch van Symkevi of Kalydeco naar Kaftrio, waardoor we nu in totaal voor meer dan 800 patiënten met mucoviscidose de best mogelijke zorg kunnen verlenen.

Voor patiënten van 6 tot 11 jaar loopt de aanvraag bij de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen.

 

Lange weg naar terugbetaling

Zoals vaak het geval is met de terugbetaling van geneesmiddelen, is de weg ernaartoe erg lang. Nadat er een goedkeuring is op Europees niveau via het Europees Geneesmiddelenbureau, dat de werkzaamheid en veiligheid van het geneesmiddel controleert, moet het bedrijf in kwestie een vraag tot terugbetaling bij de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen indienen.  De Commissie moet dan de voorwaarden voor terugbetaling in detail onderzoeken.

Met andere woorden, er wordt een afweging gemaakt tussen de medische nood, de therapeutische waarde van het geneesmiddel, de kosten ervan en de budgettaire gevolgen van de terugbetaling. Ten slotte neemt de minister van Sociale Zaken de eindbeslissing. Vanaf de registratie van Kaftrio in augustus 2020 werd meerdere malen door verschillende betrokken partijen bij het bedrijf aangedrongen om een vraag tot terugbetaling bij de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen in te dienen. Gelukkig is er nu een doorbraak en kan de terugbetaling van het geneesmiddel starten op 1 september.

 

Geld beheren als een goede huisvader, in het belang van de gezondheidszorg

Als minister van Volksgezondheid moet Frank Vandenbroucke het budget voor farmaceutische behandelingen op een verantwoorde manier beheren, in een context waarin de prijzen van farmaceutische specialiteiten exploderen en de budgetten steeds meer onder druk komen te staan. De noden in de gezondheidszorg zijn immers groot, en het komt er op aan voldoende middelen te hebben om alle noden te beantwoorden.

"Het is absoluut mijn intentie om ervoor te zorgen dat de beste geneesmiddelen voor patiënten beschikbaar zijn, maar het is ook mijn verantwoordelijkheid dat de prijs die de farmaceutische bedrijven vragen, niet onredelijk is. Dit geldt voor alle geneesmiddelen die het traject voor terugbetaling lopen. Wat je teveel betaalt voor één geneesmiddel of één behandeling, komt je immers tekort om elders een andere nood in de gezondheidszorg te dekken. Het is jammer dat de onderhandelingen zo lang hebben aangesleept, maar ik ben blij dat we nu een oplossing hebben voor deze mucopatiënten. Dat is het enige wat telt", zegt Frank Vandenbroucke.