Conventie logopedisten goedgekeurd door de Ministerraad
Na lange besprekingen tussen logopedisten, de verzekeringsinstellingen (VI) en het RIZIV, die helaas niet tot een akkoord met de logopedisten hebben geleid, keurde het Verzekeringscomité van het RIZIV op 16 mei een nieuwe overeenkomst voor logopedisten voor de jaren 2022 en 2023 goed. Vrijdag werd de tekst goedgekeurd door de Ministerraad. De overeenkomst garandeert betaalbare logopedische zorg voor patiënten en omvat ook vooruitgangen voor logopedisten, zoals het voorschot op de indexering 2023, goed voor 2,236 miljoen euro – die worden gebruikt voor een lineaire indexering vanaf 1 juni 2022 - , en de oprichting van een werkgroep die zich zal buigen over de herziening van bepaalde verstrekkingen in de nomenclatuur.
Een conventie biedt tariefzekerheid voor de patiënt
"Tariefzekerheid voor patiënten is een van de grondslagen van onze sociale zekerheid en van mijn beleid. Aangezien de overeenkomst voor logopedisten vrijdag door de Ministerraad is goedgekeurd, kan zij in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd. Het is nu belangrijk dat zoveel mogelijk individuele logopedisten zich aansluiten", aldus minister Vandenbroucke.
"Het gaat om de gezondheid van alle mensen die logopedie nodig hebben, ik denk in het bijzonder aan kinderen aan het begin van hun schoolloopbaan die taalproblemen hebben, voor wie een vroegtijdige behandeling beslissend zal zijn voor hun toekomst”.
Perspectieven voor logopedisten
In de overeenkomst die op vrijdag 10 juni door de Ministerraad is goedgekeurd, worden drie projecten aangestipt.
In de eerste plaats wordt de mogelijkheid onderzocht voor het opmaken van een logopedisch bilan door de logopedist zonder doktersvoorschrift. Deze wijziging zou logopedisten meer verantwoordelijk geven voor het uitvoeren van dit bilan.
In de tweede plaats zal een werkgroep voorstellen formuleren voor de herziening van bepaalde verstrekkingen in de nomenclatuur, zoals de criteria voor de toegang tot vestrekkingen voor bepaalde aandoeningen, de openstelling van de nomenclatuur voor nieuwe pathologieën, de tussenkomst van de ziekteverzekering bij de evaluatie of een aanpassing van de behandelingsperiodes.
Ten derde, zal de overeenkomstencommissie samen met het RIZIV de kwestie van het aantal logopedisten aankaarten op basis van de gegevens van de Planningscommissie bij de bevoegde autoriteiten en de betrokken ministers, en dit om de kwaliteit van de verstrekte zorg en het welzijn van de zorgverleners te kunnen blijven garanderen,.
Volgende stappen
Nu de overeenkomst door de Ministerraad is goedgekeurd, wordt ze in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt en aan elke individuele logopedist voorgelegd. Logopedisten die zich niet bij het akkoord wensen aan te sluiten, moeten het RIZIV daarvan in kennis stellen binnen dertig dagen na de bekendmaking van de tekst in het Staatsblad. Zij zullen dan worden gedeconventioneerd, hetgeen betekent dat zij de tarieven kunnen aanrekenen die zij wensen. Indien zij zich niet melden, worden zij automatisch geconventioneerd, hetgeen betekent dat de patiënten de garantie hebben dat de logopedist de tarieven van de conventie zal naleven.
Minister Vandenbroucke begrijpt dat de beroepsorganisaties van logopedisten nog meer onmiddellijke vooruitgang hadden verwacht. De pandemie heeft uiteraard ook gewogen op hun sector en hun inkomen. Men mag echter niet vergeten dat zij de voorbije jaren hebben kunnen genieten van aanzienlijke budgetverhogingen. In 2017 bedroegen de uitgaven van het RIZIV voor logopedie 102 miljoen euro. Met een begrotingsdoelstelling van 150 miljoen euro voor 2022 zijn nu bijna 50% meer uitgaven mogelijk dan 5 jaar geleden.
Ter herinnering: 99,24% van de logopedisten had de overeenkomst van 2020-2021 ondertekend, de overeenkomst was goed voor totaal 23 miljoen herwaarderingen.
De voorgestelde overeenkomst voor 2022 en 2023 voorziet een bedrag van 2,6 miljoen euro op jaarbasis plus de 2,2 miljoen euro voor lineaire indexering vanaf 1 juni 2022. Minister Vandenbroucke roept de logopedisten op om deze overeenkomst toe te treden, die de broodnodige tariefzekerheid biedt in deze bijzonder moeilijke economische tijden.