Het project « Zorgpad alcohol in algemene ziekenhuizen" is uitgebreid tot zeven extra ziekenhuizen
In 2009 heeft de federale regering in acht algemene ziekenhuizen een proefproject opgezet onder de naam “Zorgpad alcohol”. Aanleiding was de vaststelling dat alcoholproblemen te weinig werden opgemerkt en dat de zorgverleners niet altijd over de nodige kennis en middelen beschikten om optimale zorg te kunnen verlenen. Vandaag breidt Frank Vandenbroucke, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, het project uit tot zeven bijkomende algemene ziekenhuizen.
Alcoholconsumptie wordt al te vaak gebagatelliseerd en is, zelfs bij matig gebruik, niet zonder risico voor de gezondheid,. Alcohol is de op twee na belangrijkste risicofactor voor overlijden en invaliditeit. Bovendien zetten patiënten met alcoholproblemen zelden zelf de eerste stap naar hulpverlening. Uit recent onderzoek blijkt dat slechts 8% van de mensen met een alcoholprobleem in het afgelopen jaar enige vorm van professionele hulp heeft gezocht.
"In het ziekenhuis wordt het gebruik van alcohol gewoonlijk besproken tijdens de anamnese. Maar ook hier zwijgen patiënten vaak liever uit angst om veroordeeld te worden," zegt minister Vandenbroucke. "Vandaar het belang van projecten die zich richten op dit probleem, ook in algemene ziekenhuizen.
Problematisch alcoholgebruik eerder ontdekt en beter behandeld
In 2009 werd in acht ziekenhuizen een proefproject gestart onder de naam "Zorgpad alcohol in algemene ziekenhuizen". De zorgequipes werden bewust gemaakt van het probleem en kregen een opleiding en hulpmiddelen om hen te helpen problematisch alcoholgebruik op te sporen.
"Uit de proefexperimenten bij de eerste acht ziekenhuizen, is gebleken dat de zorgequipes meer aandacht besteden aan dit probleem; het alcoholgebruik wordt systematischer geëvalueerd en daardoor wordt problematisch alcoholgebruik eerder ontdekt. Bovendien worden patiënten sneller doorverwezen dankzij een betere samenwerking. Ook de fysieke ontwenningsverschijnselen worden door deze benadering makkelijker aangepakt", aldus Frank Vandenbroucke.
Op basis van deze ervaringen, besloot minister Vandenbroucke het project deze maand uit te breiden tot zeven bijkomende ziekenhuizen: het CHU van Namen, het Grand Hôpital de Charleroi, EpiCURA, UZ Leuven, UZ Brussel, AZ Sint-Jan Brugge-Oostende en het GZA ziekenhuizen. Hierdoor komt het totale aantal deelnemende ziekenhuizen op vijftien.
Zo wil dit project bijdragen aan het verder verminderen van de gevolgen van problematisch drinken in ons land.
Voor meer informatie:
Jan Eyckmans, woordvoerder van Minister Vandenbroucke: 0495/25.47.24