Actualité

Betaalbare psychologische zorg voor iedereen

Morgen, 1 september, is niet alleen het begin van een nieuw schooljaar met herwonnen vrijheid voor al onze kinderen, maar ook het startschot van toegankelijke, betaalbare en laagdrempelige psychologische zorg voor iedereen die er nood aan heeft: kinderen, jongeren én volwassenen.
 
Want vandaag kampt meer dan 25% van de Belgen met psychologische problemen, gaande van lichte mentale problemen tot een zware depressie. COVID heeft daar dan nog eens een flinke schep bovenop gedaan. Alleen vinden we de weg naar psychologische zorg vaak niet of veel te laat. Niet alleen omdat er nog altijd een groot taboe rust op psychologische problemen, of omdat de prijs een te hoge drempel is, maar vooral ook omdat we denken dat we het zelf wel zullen oplossen zonder hulp.
 
Een veerkrachtige samenleving begint bij een gezonde bevolking, vind ik. Samen met de hele sector hebben we de voorbije maanden daarom hard gewerkt om die nieuwe, laagdrempelige psychologische zorg op de sporen te zetten.
 
Vanaf morgen, 1 september en de volgende weken en maanden, rollen we dat uit, en kunnen alle netwerken van psychologen in de eerstelijnszorg en netwerken van gespecialiseerde psychologische zorg intekenen op het akkoord dat eind juli werd gesloten.
 
Concreet betekent dat:
(1) voor de eerstelijnspsychologische zorg:
- Volwassenen hebben recht op maximaal 8 individuele sessies of 5 groepssessies per periode van 12 maanden. Kinderen en jongvolwassenen (-23 jaar) hebben recht op maximaal 10 individuele sessies of 8 groepssessies per periode van 12 maanden.
- De eerste sessie is gratis. Bij volgende sessies is de eigen bijdrage 11 euro/uur. Bij verhoogde tegemoetkoming is de bijdrage 4 euro/uur. Bij groepssessies is de eigen bijdrage 2,5 euro/uur.
 
(2) voor de gespecialiseerde psychologische zorg:
- Volwassenen hebben recht op gemiddeld 8 individuele sessies (maximaal 20) of maximaal 12 groepssessies per periode van 12 maanden. Kinderen en adolescenten hebben recht op gemiddeld 10 individuele sessies (maximaal 20) of maximaal 15 groepssessies. Let wel: gespecialiseerde psychologische zorg kan alleen na doorverwijzing en op basis van een rapport opgemaakt door een klinisch psycholoog/orthopedagoog en een arts.
- Ook bij deze sessies is de eigen bijdrage 11 euro/uur. Bij verhoogde tegemoetkoming bedraagt de eigen bijdrage 4 euro/uur. Bij groepssessies is de eigen bijdrage 2,5 euro/uur.
 
Van ons hoofd écht een zaak maken. Dat moeten we doen.